АПИ: E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването ѝ

Оказва се, че винетките се активират 30 минути след покупкат

E-винетката трябва да е активна до 5 минути след купуването ѝ, уточниха от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ по повод неприятния случай със семейство, което си е купило винетка от партньорска мрежа на национален доставчик на АПИ и десет минути след това е глобено.

„Минахме гръцката граница и на първото гише си купихме месечна електронна винетка на стойност 30 лв. Качихме се в колата, прибрахме се успешно, но след няколко дни съпругът ми отново тръгна на път и го спряха. Заявиха му, че има глоба от 70 лв., защото е сниман 10 минути, след като си е платил винетката”, обяснява пред Нова тв Стела Герганова.

Оказва се, че винетките се активират 30 минути след закупуването им.

По случая е извършена незабавна проверка и на пункта на Изипей, в района на ГКПП „Кулата“, партньор на националния доставчик на услуги - Интелигентни Трафик Системи АД, е дадено техническо предписание, изискващо купуваните от конкретния пункт е-винетки да бъдат активни до 5 минути. През следващите три месеца пунктът ще бъде под постоянен мониторинг и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на партньорския договор между Изипей и НДУ.

Шофьорът, сигнализирал за случая, няма да бъде санкциониран, тъй като е коректен ползвател на републиканската пътна мрежа.