Плевенско участие в исторически рекострукторски лагер-семинар "Шумен през вековете"

В мероприятието се включиха исторически рекоструктори от цялата страна

На 29 и 30 август 2020 г. на територията на Шуменската крепост се проведе лагер-семинар под надслов „Шумен през вековете“. В мероприятието се включиха исторически рекоструктори от цялата страна, като обхватът на презентациите им покриваше периоди от античността до Първо – Второ българско царство. Активно участие в инициативата взеха и представители на Регионален клон "Традиция" – гр. Плевен, които направиха презентации на облекло и въоръжение на древните траки. Плевенчаните  представиха реплики на типичните за траките: легендарната ромфея, махайра, сика, акинаци (къс ритуален и дълъг боен), щитове -(пелта – плетени от пръчки и покрити с кожа), няколко  вида тракийски шлемове, копия  и др., като тяхната изработка е направена след няколко годишно проучване и изучаване на древни източници и музейни експонати от античността.  

Събитието се организира от Регионален исторически музей – Шумен и местния клон на Национално дружество "Традиция".

В мероприятието участваха исторически рекоструктори от градовете Добрич, Варна, София, Ямбол, Велико Търново и домакините от гр. Шумен, като беше демонстрирана  стрелба с лък, показано беше облекло от Първото българско царство, въоръжение и облекла от времето на Второто българско царство и бойни техники, средновековна кухня, облекла и въоръжения от античността, демонстрация на изработване на хартия по старинна технология и презентация на тема: "Пътят на хляба през епохата на Римската империя".

Гостите на събитието имаха възможност да се върнат векове назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.