БАЗ и СЗБ зоват за строги наказания за начисляващите 9% ДДС за доставките

За нас е неприемливо при подкрепата, която получихме, да се хитрува толкова на дребно, твърдят организациите

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ изразяват своето разочарование от установената от Националната агенция за приходите практика да се начислява ДДС от 9% при поръчка на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%. 

"Нашите две организации положиха огромни усилия, за да бъдат чути исканията на бранша ни и в голяма степен срещнахме разбиране от държавата. Затова за нас е неприемливо при подкрепата, която получихме, да се хитрува толкова на дребно. Нямаме информация колко са колегите ни, които начисляват 9% ДДС при доставката на храна и въпреки че вероятно сред тях има такива, които го правят от незнание, не вярваме, че това е масовият случай. Защото информацията за предприетите в подкрепа на бранша помощни мерки беше широко отразена медийно и всеки заинтересуван може лесно да се запознае с правилата. 

Затова адмирираме действията на НАП по отношение на проверките и призоваваме виновните да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Защото тези от нас, които работим честно, също имаме интерес от това, тъй като в противен случай сме поставени в положение на нелоялна конкуренция.

Като браншови организации ние имаме ангажимент да защитаваме интересите на сектора си, но няма как да толерираме, когато се извършват нарушения. 

БАЗ и СЗБ отново призовават всички представители на развлекателния бранш в страната да спазват законите на Република България", написаха организациите.