Над 100 състезатели от пет държави ще участват в състезанията по мотоциклетизъм в Плевен

Своите очаквания споделиха пилотите Мартин Чой, Милен Георгиев и Майкъл Иванов

В наситения с мотоциклетни състезания месец септември, идва ред и на пилотите в асфалтовите дисциплини писта и СуперМото да покажат след кратка пауза своите умения пред българска публика. Този уикенд, програмата на Grand prix Bulgaria включва 4-тия кръг на BMU European Road Racing Championship и финалните два кръга от FIM Europe European SuperMoto Championship. За пистовите състезатели можем да кажем, че все още не са преполовили своя сезон 2020, тъй като остават още 6 кръга или два двойни уикенда (Мотопарк Румъния, 26-27.09, Плевен, 10-11.10 и Серес, 31.10-01.11) което не е никак малко, но всички знаят причините за това струпване на състезания в края на календарната година, посочват от БФМ. В дисциплината СуперМото, европейският шампионат ще завърши в неделния ден в Долна Митрополия. За разлика от юлското състезание в Плевен, този път заявки за участие са подали пилоти от Румъния и Турция (за които отпаднаха някой ограничения в последно време), а в дисциплината СуперМото ще видим представители на Русия, Чехия, Румъния и Литва, които ще вземат участие наравно с българските пилоти, като общата бройка на състезателите се очаква да надхвърли 100 участника от 5 нации.

ПИСТА

Въпреки, че само три кръга от BMU European Road Racing Championship са изминали до момента(един в Плевен и два в Румъния), вече започнаха да се очертават и фаворитите в някой от класовете на този шампионат. В групата SP125/SSP300, с три победи от три старта Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен,Априля, 75т.) е начело на колоната при 125 кубиковите машини, следвана от Пламен Христов (МСК Плевен, Априля, 60т.), а трети е румънеца Джордже Лупу с 32т. При 300кубиковите машини временно класиране няма все още, като резултат от поредица технически протести настъпили на Мотопарк Румъния през август. Абсолютен лидер в следващия по обем клас на шампионата – SuperSport 600 е състезателят на СБ Мото Рейсинг Тийм Милен Георгиев (Ямаха, 75т.) който вече доказано е най-бързият пилот до момента в класа си и успява да надделее дори над многократния шампион, пилотът от Румъния ЙонелПаскота (Ямаха, 32т.), трети в класирането до момента. На втората позиция в точките и на подиума се намира Пламен Петров (ПСК Хела Мотор Спорт, 60т.), който се явява прекия конкурент на Милен и битките между тях са истинско зрелище за почитателите на мотоциклетния спорт.

В клас SuperBike (1000cc), Мартин Чой (ЕКО БМВ МС77, БМВ, 60т.) и Иван Грозев (ПСК Хела Мотор Спорт, БМВ, 60т.) си поделят първата позиция с равен брой точки, следвани от Димитър Митов (Мотоциклетен Клуб Боляри, БМВ, 54т.). Чой до момента има спечелени две победи и едно пето място в следствие на технически проблем, Грозев е стабилен с три втори места, а Митов до момента е заработил едно първо, едно трето и едно четвърто място. В Плевен тази седмица очакваме да видим в тази тройна битка да се намеси и Християн Христов (МСК БГ Пауър, Ямаха) който бе силно мотивиран през юли да се намеси сред ветераните в класа, но технически проблем го извади от строя.

В клас Formula 600, Васил Кичуков (АИТ Рейсинг Тийм, Ямаха, 70т.) запази лидерската си позиция в класа след двата старта в Румъния, Павел Драганов (МСК Екстра Форс Рейсинг, Ямаха, 53т.), след лош първи кръг направи два подиума на Мотопарк и се изкачи с не-малко позиции до второто място, а трети, без подиум до момента се намира Асен Лилов (МСК Плевен, Хонда, 33т.) който може да поднесе изненада тази седмица и намери своето място на подиума. Във формулата на Ф600 не трябва да пропускаме и Михаил Иванов (ЕКО Рейсинг Тийм, Хонда) който отбеляза второ място през юли в Плевен, Митко Митков (ПСК Хела Мотор Спорт, Хонда), трето място, както и румънските гости тази седмица, които могат да объркат сметките на българските асове.

Formula 1000 е сложен за предвиждане клас като цяло, а и тази седмица ще се окаже и най-масовия клас с около 20 български състезатели. Начело на класирането на този клас в момента се намира Михаил Атанасов (Дъ Девилс Мото клуб, Сузуки, 53т.) който с две втори места на Мотопарк се изкачи в таблицата, но в Плевен ситуацията малко по-специфична. Велислав Марков (НСА Мотор Спорт, Кавазаки) и Ненко Стаменов (Камикадзе Рейсинг Тийм, Кавазаки) са отново в играта, Аксел Исмаил (СК Кранк Пауър, Ямаха) е в отлична форма, а след година пауза отново ще видим и Бойко Божинов (МСК Зедмото).

СуперМото

За дисциплината СуперМото, този уикенд предвижда два отделни кръга от Европейския шампионат, като на практика в неделя ще видим и европейските шампиони за сезон 2020.  Регламентът тази година предвижда отпадане на двата най-лоши резултата (или не-участия) на състезателите, така че реално за някой от пилотите които се появят за първи път тази година, този двоен уикенд е сериозно предизвикателство и сериозен шанс за успех.
При най-малките състезатели от клас SM Junior предстои много сериозна битка в търсене на златото, като в Плевен идват лидера в класирането Ян Улман (Чехия, ТМ) и миналогодишния сребърен медалист Иван Мосин (Русия, ТМ), които ще се изправят пред сериозна българска конкуренция в лицето на Живко Иванов (Елхово рейсинг клуб, КТМ), втори в класирането на европейския шампионат, Никола Николаев (ЕКО БМВ МС77 Рейсинг Тийм, КТМ), трети за момента, както и много други състезатели.

В клас S3, Радостин Михайлов (Киппен МХ Рейсинг Тийм, КТМ) води при 250 кубиковите машини, в клас OPEN лидерската позиция е за Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Хускварна). В клас Senior ни очаква завръщането на руския пилот Александър Лятишев (Хонда) който определено може да поднесе изненада на българските фаворити Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) и Владислав Димитров (Тийм ГИС, КТМ).

На днешната среща с медиите в Пресклуб България по повод събитието, своите очаквания споделиха пилотите Мартин Чой ( SBK 1000), Милен Георгиев ( SSP 600) и Майкъл Иванов( SM OPEN). Генералният секретар на БФМ Иво Цветанов запозна журналистите с програмата за състезателния уикенд и подробности около организацията.

В събота, за почитателите на мотоциклетния спорт Grand Prix Bulgaria ще предложи тренировки за дисциплината писта и по два старта за СуперМото, а в неделя след официалното откриване на състезанието, което е в 10:30 предстоят и стартовете в пистата и СуперМото.