Детелин Далаклиев: Целта ни е не само да създадем спортисти, но да изградим и хора

Световният шампион съвсем скоро ще сбъдне една своя голяма мечта – да има собствена зала

Световният шампион по бокс в категория до 54 кг за 2009 година Детелин Далаклиев съвсем скоро ще сбъдне една своя голяма мечта – да има собствена зала, в която да предава уменията си на младото поколение. Това сподели той днес на пресконференцията за представяне на проекта и изпълнението му в Пресклуб „България“. Именитият спортист бе заедно със своя син Детелин, олимпийския шампион и треньор Петър Лесов и именития треньор Ангел Ангелов.

Проектът е във финалния етап от своята реализация, но все още няма определена дата за официалното откриване на спортното съоръжение. Лентата трябваше да бъде прерязана на 12 септември – датата на която Детелин стана световен шампион, но празничното събитие ще бъде отложено за края на месеца. Една от причините е пандемията от COVID-19, заради която се е забавила доставката на ринга от Лондон. Освен това има още довършителни работи по инфраструктурата около залата.

“Когато завърших кариерата си през 2016 година, останах в Плевен. Мислех си, че нещото, което мога да правя, е да играя бокс и да показвам на децата това, което мен са ме учили. Исках да направя школа, но едва сега ми се удаде тази възможност. Преди 2-3 месеца намерих своето място и започнах работа”, разказа Детелин Далаклиев.

Той разкри, че за реализацията на проекта са му помогнали много хора. “Благодаря на държавата и на Министерството на младежта и спорта в лицето на Красен Кралев, че ми помогнаха с финансирането на оборудването. Той ми даде дума още преди година и половина и пое тази отговорност. В днешно време е много тежко всяко нещо, което се прави, и заради това му благодаря”, добави световният шампион. Залата е с площ от 250 кв. м., намира се на комуникативно място в града, като в нея ще могат да тренират едновременно 30 деца или 15-20 възрастни. Не е предвидено да се провеждат състезания.

“Дал съм душата и сърцето си за тази зала. В нея ще предавам на децата съветите, които съм “откраднал” от моите треньори. А те са много. Но преди всичко е това да бъдат хора. Защото не можеш да си добър боксьор, ако не си човек. Като треньор ще ми помага Цветозар Илиев – млад и амбициозен специалист, завършил НСА. За щастие, има много деца, които искат да тренират бокс. Имам запитвания и от родителите на много момиченца, затова ще сформираме и женска група”, каза още Детелин Далаклиев.

“Шапка му свалям, защото в тази ситуация, в която се намира държавата, да се нагърби с такъв проект… Но Детелин е трудолюбив, дисциплиниран и отговорен. Сигурен съм, че ще успее в това начинание, защото му знам и кътните зъби”, сподели именитият треньор Ангел Ангелов. За силната воля и стоицизъм на Далаклиев Ангелов разказа за контузия, продължила с години. Боксьорът е страдал, но не е искал да се знае за проблема. „Седмица преди световното първенство в Милано 2009 г. бях на легло“, разкри чак сега шампионът.

Легендата Петър Лесов си спомни как тогава е наставлявал своя възпитаник, само и само да запази своя капацитет и да излезе на ринга. С гладуване и благодарение на психологическото въздействие на треньора Детелин е успял да овладее болката и да тръгне към победата. „На финала губеше във втория рунд, но в третия се съвзе и обърна мача“, върна лентата Лесов, който на същата дата 12 септември има рожден ден. Той изрази емоцията от новината за начинанието на своя бивш състезател: “Много се зарадвах, като разбрах, защото е хубаво един световен шампион да предава своите умения на деца. Той има всички качества, за да успее”, каза Лесов.

Журналистът Георги Стоянов от Плевен, който преди 6 години издаде книгата за Детелин Далаклиев със заглавието "Никога не се предавай", сподели, че се надява Детелин като треньор да постигне това, което самият той не успя като състезател – да създаде олимпийски шампион.