Изложба "Позитивни спомени от старите негативи" представи "Държавен архив" – Плевен в града ни

Винилите са подбрани от екипа по проекта с ръководител Маринела Йорданова – началник-отдел "Държавен архив" – Плевен

Изложба от 20 табла на винил, изготвена по проект "Позитивни спомени от старите негативи", беше открита днес в парка на Регионален исторически музей – Плевен. Проектът се изпълнява от отдел "Държавен архив" (ОДА) – Плевен, финансиран е от Национален фонд "Култура" по програма "Културно наследство", модул "Съхранение и популяризиране на културно наследство".

Винилите са подбрани от екипа по проекта с ръководител Маринела Йорданова – началник-отдел "Държавен архив" – Плевен, измежду 1 000 кадъра негативи. Те са от фонда на държавното предприятие "Българска фотография" и от личния фонд на фотографа Любомир Чаръкчиев.

Показаните архиви са в няколко направления - архитектура и градоустройство, здравеопазване, образование, спорт и туризъм и др.

Изложбата е представена в Държавна агенция „Архиви” в София на 06 март 2020 г., след което трябваше да бъде показана и в Плевен, но заради пандемията от COVID-19 събитието тогава бе отложено. Изложбата ще бъде в Плевен до 24 септември, след което ще бъде показана в Монтана.