Плевен ще чества 102-годишнината от Дойранската епопея

На събитието ще присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, Сдружение "Героите на Дойран", ВВВУ "Георги Бенковски" и военните формирования от Плевенския гарнизон, с подкрепата на Община Плевен отправиха покана към гражданите и гостите на Плевен заедно да отдадат почит към славната 9-та пехотна Плевенска дивизия.

Събитията от септември 1918 г. край град Дойран по време на Първата световна война остават в световната и българска история като Дойранска епопея.

Близо 100 годишна е сагата с увековечаване смелостта, находчивостта и военния гений на генерал Владимир Вазов и неговите воини. Докато в навечерието на Празника на Сухопътни войски през 2019 година / на мястото на паметника на съветската армия /на площад „Свобода“ е открит паметника на 9-а пехотна плевенска дивизия, благодарение усилията на Сдружение „Героите на Дойран“, съпричастността на Министерство на отбраната и обществеността.

Авторският екип – арх. Анатолий Христов, инж. Милчо Илиев и скулптора Борис Борисов изгражда композиция от пет скулптурни фигури. Доминираща е фигурата на генерал Владимир Вазов. Около постамента са четирите войнишки фигури, символиращи воините от дивизията, участвали в Балканската, Сръбско-българската, Първата и Втората световна война.

Пред паметника на 27 септември /неделя/ от 11 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници от 9-та пехотна Плевенска дивизия.

Военният историк полковник доцент д-р Мануш Христов ще припомни основните моменти от Дойранската епопея.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще отличи за народополезната и патриотична дейност по създаването на младежки гвардейски отряди и оркестри д-р Денислава Ангелова - Председател на Асоциация "Докосни дъгата" и на Сдружение "Младежки гвардейски отряди". Над 400 младежи от V-ти до XI-ти клас са ангажирани с дейността на 11 гвардейски отряда и 3 гвардейски оркестъра в цялата страна. В Бургас, Казанлък, и разбира се, в Плевен, има отряди и оркестър.

Ще бъдат наградени Ваня Дражева - Директор на ОУ "Д-р Петър Берон" и Димитър Митев - Директор на СУ "Иван Вазов", Таня Цветанова - Ръководител на Втори ученически гвардейски отряд при ОУ "Д-р Петър Берон" и Красимир Янкулов - Ръководител на Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов".

Събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност.