Каракачанов и началникът на отбраната идват в Плевен за честването на 102 години от Дойранската епопея

102-ата годишнина от Дойранската епопея ще бъде чествана тържествено в Плевен

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото честване на 102-ата годишнина от Дойранската епопея в Плевен.

На 27 септември (неделя) от 11.00 ч. пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя. Министър Каракачанов ще връчи награди за народополезна и патриотична дейност на ръководители на ученически гвардейски отряди

Честването се организира от Сдружение „Героите на Дойран“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и военните формирования от Плевенския гарнизон, с подкрепата на Община Плевен.

Паметникът на Девета пехотна Плевенска дивизия бе открит тържествено през 2019 г. Той бе издигнат с усилията на Сдружение „Героите на Дойран“, на много дарители и с подкрепата на Министерство на отбраната.

***
Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завърнаха по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.