Проф. Кантарджиев: През ноември се очаква увеличаване на броя заразени

През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в ЕС

Заради добрите мерки, които бяха наложени у нас, в момента като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа. Ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така, заяви пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях. Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции“, предупреди той.

Проф. Картанджиев коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци. „Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ“, каза той по повод на това, че брифингите на щаба се завръщат.

Щабът препоръчва областните щабове да имат думата при конкретните мерки на място според ситуацията. Предоставени са критериите и насоки за оценка, но решенията ще се взимат на ниво област.

Прагът за София е преминат, ако за 14 дни има повече от 25 болни на 100 000 население, обясни той.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене", категоричен бе проф.Кантарджиев.