Над 2,8 млн. лв. безвъзмездно получават малките фирми в Плевенско за справяне с пандемията

Към 30 септември договор за максималния грант от 10 хиляди лева са подписали 220 фирми от област Плевен

От юни до края на септември микро и малките предприятия от област Плевен, сключили договори за безвъзмездна финансова подкрепа от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, вече са 349. Общата стойност на помощта възлиза на 2 835 452.34 лева.

Мярката е насочена към микро и малки предприятия, които заради пандемията от COVID-19 отчитат спад от поне 20% в оборота си през месец април т. г. спрямо средния месечен оборот за миналата. Размерът на безвъзмездната подкрепа се определя според декларираните нетни приходи от продажби през 2019 г., като не може да надвишава 10% от стойността им. Очаква се подпомогнатите предприятия да продължат дейността си поне 3 месеца след приключване на проекта.

Към 30 септември 2020 г. договор за максималния грант от 10 хиляди лева са подписали 220 фирми от област Плевен, пет фирми ще получат минималния размер от 3 хиляди, а 28 – между 3 и 4 хиляди лева.

Одобрените фирми работят в различни икономически сектори – търговия, строителство, гастрономия, текстилна индустрия, производство на опаковки, предпечат и реклама, счетоводни и консултантски услуги, недвижими имоти, медицински практики, центрове за обучение, фризьорски и козметични услуги, ръчна изработка на сувенири и подаръци, туристическа, авторемонтна, спедиторска и транспортна дейност.

280 от фирмите развиват своята дейност в град Плевен, останалите 69 са от Червен бряг (13), Кнежа (9), Левски (7), Белене (6), Никопол (3), Пордим (3), Българене (2), Брест (2), Въбел (2), Долни Дъбник (2), Койнаре (2), Бохот, Бреница, Брестовец, Глава, Гривица, Девенци, Евлогиево, Милковица, Опанец, Ореховица, Подем, Радишево, Рибен, Славяново, Староселци, Телиш, Тръстеник и Ясен.

Средствата трябва да подпомогнат фирмите да преодолеят недостига на финансов ресурс и липсата на ликвидност след 01.02.2020 г., настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Те могат да бъдат използвани за закупуване на суровини, материали и консумативи, за покриване на режийни разходи и на други външни услуги, за възнаграждения на персонала и за осигурителните и здравните вноски за сметка на работодателя.

Оценката на подадените проектни предложения по мярката продължава. Резултатите се съобщават периодично по оценителни сесии на страницата на Оперативната програма (opic.bg), а информация за вече подписаните договори може да бъде намерена в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) 2020.