Най-съвременната 3D диагностика на простатна жлеза чрез фюжън биопсия предлага УМБАЛ "Света Марина"

Вече извършват най-модерната процедура за диагностика при съмнение за рак на простата

Екипът на Клиниката по урология към УМБАЛ "Света Марина" – Плевен вече извършва най-модерната процедура за диагностика при съмнение за рак на простата. Изследването се нарича 3D фюжън биопсия (Fusion) и е особено полезно за мъже с повишени нива на PSA туморен маркер, но неоткрит рак на простатата. По време на провеждането на фюжън биопсията, за разлика от класическата биопсия, пациентът няма никакви неприятни усещания. Като по-съвременен и щадящ метод Fusion биопсията осигурява бързо възстановяване, нулев риск от травма на дебелото черво, както и драстично снижена възможност за инфекция. Тялото на пациента е поставено е в удобно положение, апаратурата по никакъв начин не го травмира и манипулацията се понася по-леко и безболезнено.

Специалистите по урология са категорични, че 3D Fusion биопсията дава максимална сигурност, по-чувствителна и прецизна диагностика, повече проби от подозрителни лезии и в резултат на всичко това – достоверна информация за състоянието на простатната жлеза.

Fusion технологията представлява комбинация между изображенията на мултипараметричния ядрено-магнитен резонанс и на трансректалната ехография. Това компютърно „наслагване“ дава на лекаря реален 3D модел на простатната жлеза на конкретния пациент. Изследването се извършва чрез трансперинеален достъп (зоната между скротума и ануса), което позволява манипулацията да се извърши и при пациенти с хемороиди. Хистологичният материал се взима чрез специална схема, строго индивидуална за всеки пациент, съобразена с този триизмерен модел. Благодарение на иновативния софтуеър, урологът получава визуализация на зоните, където има най-голяма вероятност за наличие на малигнени клетки. По този начин се взима материал за хистологично изследване именно от суспектните участъци, което значително увеличава шансовете да бъде открит злокачествен процес. Концепцията на въвеждането на биопсичните игли е такава, че не деформира самия орган.

За разлика от Fusion биопсията, при класическата трансректална биопсия от простатна жлеза съществува опасност да се вземат проби от свободни от ракови клетки зони, т.е. да не се диагностицира съществуващ карцином. Често се налага извършването на повторни манипулации, които дават лъжливо негативни резултати.