Днес е състезанието по скоростно изкачване на връх Конгур

През 2020 г. "Скоростно изкачване на вр. Конгур“ отново е част от "Беласица активен уикенд“

„Скоростно изкачване на връх Конгур“ е предизвикателно състезание по планинско бягане и планинско колоездене, включващо изкачване от 1750 метра между Петрич и връх Конгур, един от най-панорамните върхове на Беласица. Маршрутът на състезанието преминава през приказните кестенови и букови гори на Беласица и се изкачва до главното било на планината.
Трасето за колоездачи е с дължина 24,4 км и 1750 м изкачване. Маршрутът на „Скоростно изкачване на вр. Конгур“ за велосипедисти започва на площад „Македония“ в центъра на Петрич и поема в посока стадион „Цар Самуил“. Първите около 1000 метра се кара по улиците на града, след което се поема по асфалтовия път за х. „Конгур“. На 7,3 км след старта се подминава разклона за х. „Беласица“ и се продължава нагоре вляво. На 10-ия км се достига до разклона за м. Мравките. Тук асфалтът свършва и се продължава по горски път в посока х. „Конгур“. Маршрутът продължава през букова гора по много подходящ за колоездене горски път. На 15,3 км след старта се достига х. „Конгур“ (1280 метра н.в.). Тук е разположен подкрепителният пункт по трасето. Продължава се нагоре по пътя, преминава се през м. Вършилото (1610 метра н.в.), поема се по пътя следващ билото на вр. Конгур и се достига до връхната точка – 1951 метра н.в., където е финалът на състезанието. Последните 250 метра преди финала пътят свършва и се преминава по пътека.
През 2020 г. „Скоростно изкачване на вр. Конгур“ отново е част от „Беласица активен уикенд“, който включва още две състезания по планинско бягане – Belasitsa Sky Run и Belasitsa Sky Run Short.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен