На първо четене: Депутатите забраниха наргилетата за непълнолетни

От „Воля“ искат изслушване на вицепремиера по демографска политика и на здравния министър

Наргилета и тютюнът за тях да се забранят да бъдат пушени и продавани на непълнолетни, решиха депутатите на първо четене, съобщава tribune.bg.

Партия "Воля" предложи промени в Закон за закрила на детето с мотива, че пушенето не е безвреден навик и нанася вреда върху здравето на подрастващите.

„На деца е разрешено да се продават изделия, в които няма никотин. Тези, които не съдържат, не спадат към тютюневите изделия. Те горят с нагряване, изпаряване. Има вратичка за търговците“, настояват от партия "Воля". Затова вносителят на промените Пламен Христов поиска да бъде забранена употребата на всички вещества и субстанции, чрез какъвто и да е процес на изгаряне. Той подчерта, че вредата от тези вещества без никотин не е по-малка за здравето.

Колежката му Кръстина Таскова изтъкна, че според статистиката България е на челно място по детска смъртност. Затова от „Воля“ искат и изслушване по този въпрос на вицепремиера по икономическата и демографска политика Марияна Николова и на здравния министър Костадин Ангелов. Таскова призова депутатите от останалите парламентарни групи да се присъединят и да съберат нужния брой подписи, за да могат министрите да бъдат повикани в НС.

На първо четене промените в Закона за закрила на детето, предложени от „Воля“, с които се забранява употребата, продажбата и предлагането на изделия за пушене, различни от тютюневите, бяха приети с 98 гласа „за“, 2 - „против“ и един „въздържал се“.