Още 3,8 млн. лева се отпускат по de minimis за сектор "Растениевъдство"

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди допълнителен ресурс от 3,8 млн. лева (3 790 000 лв.) по de minimis за земеделците, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, пропуснали срока за кандидатстване при първия прием.

Подпомогнати ще бъдат стопани, подали валидно заявление за директни плащания по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за Кампания 2020. За помощта могат да кандидатстват и земеделци със 100% щети от неблагоприятни климатични събития през 2020 г. върху площите, които поради тези причини не са подали заявление за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 и не са били допустими по първия прием.

Ставките за подпомагане са:

   * Картофи, лук и чесън – до 150 лв./ха;

   * Картофи (за регистрирани площи за фитосанитарен контрол в БАБХ до 31 юли 2020 г.) – до 400 лв./ха;

   * Моркови, зеле, дини и пъпеши – до 150 лв./ха;

   * Домати, краставици, корнишони и патладжан – до 200 лв./ха;

   * Пипер – до 300 лв./ха;

   * Зеленчуци - оранжерийно производство – до 2 000 лв./ха;

   * Ябълки, круши, праскови/нектарини, кайсии/зарзали, череши, вишни, ягоди и малини – до 250 лв./ха;

   * Сливи и десертно грозде – до 150 лв./ха;

   * Винени лозя – до 250 лв./ха;

   * Маслодайна роза – до 200 лв./ха;

Припомняме, че ДФ „Земеделие“ вече изплати близо 15 млн. лева в подкрепа на фермерите, отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Общият размер на средствата по схемата de minimis, която един земеделски стопанин може да получи е до левовата равностойност на 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години .

Предстои Държавен фонд „Земеделие“ съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите да изготвят указания за предоставяне на помощта.