Проф. Аргирова: В момента COVID-19 се разпространява по-лесно и е по-заразен

По думите й е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си

"COVID-19 се измени. Той продължава да мутира. Този, който циркулира в момента по целия свят, е мутант на вируса, който тръгна от Китай. До края на юли са описани 1234 мутации на първия коронавирус". Това обясни в ефира на „Здравей, България" професор Радка Аргирова. 

"В момента COVID-19 се разпространява по-лесно и е по-заразен. Това е една от причините броят на заболелите да скача рязко. Не е доказано дали новият щам нанася повече вреди върху организма”, каза още медикът.

По думите й е напълно възможно човек да се зарази и с коронавирус, и с грип А или Б. "И двата вируса атакуват дихателната система. Впоследствие COVID-19 атакува и другите органи. Препоръчително е да се ваксинираме за грип. Така едната опасност ще бъде донякъде намалена”, поясни Аргирова.

По думите й първата вълна у нас още не е свършила. "Нямаме втора, трета или четвърта вълна. Първата не е спирала. Не сме имали месец или два без заразен, за да говорим за нова вълна”, коментира професорът. И подчерта, че маските на закрито трябва да са задължителни. 

В предаването тя коментира и лекарствата, които се използват за лечение на коронавирус.

„Ремдесивир" не е идеалното средство, но действа точно срещу причинителя. Той подтиска силно размножаването на вируса” каза още Аргирова.

По думите й е хубаво да взимаме антиоксиданти и витамин Е, за да подсилим организма си.