Бойко Борисов: Всички като един трябва да спазваме наложените мерки

Няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат нови ограничителни мерки

Не възнамеряваме да затягаме мерки. Няма да се поставят КПП-та и няма да се прилагат нови ограничителни мерки. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Трябва да спазваме сегашните мерки срещу COVID-19 – дисциплина, отговорност, носене на маски, ползване на дезинфектанти, лична хигиена. Ще проверяваме дали мерките се спазват. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме разписаните мерки, защото те дават и ще дават най-голяма сигурност, подчерта министърът.

„Всички като един трябва да спазваме наложените мерки. Дистанцията, дезинфекцията, носенето на маски и повишеното внимание са достатъчни, за да се предпазим. Нищо не налага допълнителни рестрикции като КПП-та или други ограничения“, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на МС.

Борисов обясни, че мерките, които има у нас в момента, са предостатъчни, но трябва да се спазват, а контролът да е изключително силен.

„Трябва да останем отговорни. Тази динамична среда, в която броят на заразените с COVID-19 се увеличава, изисква също институциите да продължат да бъдат максимално концентрирани,“ каза Борисов.

Днес българското правителство взе решение с постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 2,1 млн. лева. Сумата е достатъчна за закупуване на 2500 флакона „Ремдесивир“, необходими за българските граждани, обясни министърът.

До момента страната ни е получила 2837 флакона от лекарството под формата на дарения, разпределени по всички РЗИ-а в страната. Използвани са 978 флакона.

Нуждите на всички пациенти в страната, които се нуждаят от включване към терапевтични схеми на лечение с препарата, са задоволени и няма нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво, каза още Ангелов.

„За да бъде осигурено лечението на всеки български гражданин, застигнат от новия коронавирус, на заседанието на Министерския съвет бяха отпуснати 2,1 милиона лева за купуването на лекарството Ремдесивир. Гарантираме подсигуряването на национално ниво с всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациенти с COVID-19“, коментира Борисов.

И допълни: “На заседанието на кабинета днес предоставихме също 14 милиона лева за закупуване на преносими компютри за нуждите на държавните и общинските училища във времето на пандемията от COVID-19. С тези средства ще бъдат придобити 16 000 устройства – 12 000 за учениците и 4000 за учителите. Така ще помогнем да се осигурят лаптопи и да се обезпечи учебният процес във всичките му форми.“

„Образованието е наша основна грижа и приоритет. Правим всичко възможно то да е достъпно и качествено за всички български деца във всяка една обстановка. По европейски програми ще осигурим още 80 000 компютри“, каза още премиерът.