Продължава тестването за коронавирус на студенти от МУ - Плевен

От над 50 проби, направени до момента, 19 студенти и двама преподаватели са с положителни

От вчера обучението в Медицинския университет в Плевен премина в електронна среда за период от две седмици. Причина за това е броят заразени с коронавирус в учебното заведение.

Ректорът проф. Славчо Томов обясни пред БНТ, че тестовете на студентите продължават. От над 50 проби, направени до момента, 19 студенти и двама преподаватели са с положителни проби.

Според проф. Томов заразяването е станало по-скоро отвън, а не вътре в университета, защото се касае за единични случаи в различни студентски групи. За да се предотврати клъстърното заразяване, е взето решение да се премине изцяло в онлайн обучение.

"Все пак в град Плевен това е най-голямата институция, в която има струпване на едно място на голям брой студенти и преподаватели. Вирусът не подбира дали са български или чуждестранни студентите", подчерта проф. Томов.

В МУ Плевен вече имат опит от пролетта и са на мнение, че обучението може да се провежда в комбиниран вариант и да бъдат динамични. Лекциите ще може да продължат да бъдат в електронна среда. Стажант-лекарите от 6-ти курс по медицина и сестрите акушерки от 4-ти курс ще продължат присъственото си обучение, тъй като те на практика те са почти действащи специалисти в своята област.