Затварят училища при 20% ученици със симптоми на грип и коронавирус

Засега маски в час не се предвиждат, увери просветният министър Красимир Вълчев

Училищата ще бъдат затваряни и ще преминават на дистанционно обучение, ако 20% от учениците са със симптоми на грип и на коронавирус, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев пред БТВ. Той уточни, че от учениците не се изисква да носят маски в час, но рискът е, че да има и един заразен, трябва да се карантинира целият клас.

Министърът поясни, че мерките в училище в ковидкризата ще са същите, както през пролетта.

"Различното ще е в училищния двор, където има смесване на ученици от различни класове. Там ще се носят маски", подчерта Красимир Вълчев. По думите му следващата новост ще е, че при възможност за дистанционно обучение грипните ваканции ще отпаднат.

"Малко са случаите, в които не може да се осигури интернет мрежа. Малко са и случаите, поради които деца не искат да учат дистанционно заради липса на устройства, по-скоро не искат да учат“, коментира министър Вълчев.

Той поясни, че през миналата учебна година 40 000 деца не са участвали в дистанционно обучение, а причината е била липсата на ангажираност на децата и техните родители.

Министър Вълчев напомни, че има поръчка на просветното ведомство за 96 000 лаптопа и таблети , с които учениците да работят в клас.

"Планът е до края на годината във всяка класна стая да има компютър. В момента 75% от училищните компютри са в компютърните кабинети и са стационарни", допълни министърът.