МОН: Училищните директори вече могат да предлагат "превключване" към онлайн обучение

Изискването е училищата да са в засегнати области от червената или оранжева зони

Училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието и науката, по предложение на ръководителите на образователните институции, предвижда нова заповед на просветния министър Красимир Вълчев.

Предложението за преминаване към обучение от разстояние може да бъде направено от директорите в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона по критериите на Министерството на здравеопазването (МЗ), уточняват от Министерството на образованието и науката/МОН/. Освен да се намират в тези зони, за конкретното училище следва да има увеличаващ  се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми.

„За да бъде издадено разрешение е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите“, изтъкват от МОН, като допълват, че най-нежелателно е да се осъществява онлайн обучение за учениците в началните класове.

От просветното ведомство препоръчват обучението в електронна среда да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап -  при обективна невъзможност да се продължи присъствено. Срокът за обучение от разстояние ще се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции, епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.