Близките на починалия Тодор ще съдят УМБАЛ - Плевен

Te са подали сигнал до Изпълнителната агенция за медицински надзор

Масиран инфаркт е причината за смъртта на 76-годишния мъж от Плевен, за който близките му твърдят, че е върнат от Университетската болница със симптоми на COVID-19. Това е показала проверката по случая в спешното отделение на болницата, предаде БНТ. Ден след смъртта му е излязъл и положителният PCR тест на пациента.

В неделя, 18 октомври, Тодор Пешев се почувствал зле, след като седмица по-рано получил симптоми за COVID инфекция. Дъщеря му разказа, че с линейка го закарали в спешното отделение на Университетската болница "Д-р Георги Странски", където бил прегледан от пулмолог, но след това друга линейка го върнала вкъщи да изчака там резултата от PCR теста. Мъжът починал на стълбите, докато се качва към дома си.

След проверката на случая от болницата твърдят, че Тодор не е оставал без лекарско присъствие през целия ден, но не са го приели в инфекциозното, защото не е бил потвърден тестът му.

"Той е бил приет с умерено възпаление на белия дроб, температура, кашлица и задух. Дадено му е лечение, от което той се повлиява. Почувства се по-добре и лекарите решават да не бъде изпратен в този триаж, където наистина са хора в много тежко състояние. Няма как да знаем, че г-н Пешев ще получи инфаркт един час след това. ЕКГ-то му е било чисто, всичко му е било чисто, той просто получава инфаркт на стълбите. Моите съболезнования към това прекрасно семейство, но през цялото време е имало лекари край него, той не е оставал без лекар", заяви Момчил Цветков - „Връзки с обществеността" - Университетска болница, Плевен:

Близките на починалия са подали сигнал до Изпълнителната агенция за медицински надзор и потвърдиха, че ще съдят болницата.