Областният екип по приемна грижа и ПИЦ – Плевен със съвместни обучения на приемни родители

В инициативата са обхванати всички приемни родители – около 130 приемни семейства

Обучения на приемни родители се провеждат на територията на област Плевен. Те се реализират от Областния екип по приемна грижа, който работи по проект „Приеми ме 2015” съвместно с Превантивно- информационния център по зависимости в Плевен. На базата на анкетно проучване, проведено от екипа по приемна грижа, бяха набелязани три модула за обучение на приемните родители – „Предизвикателства при отглеждане и възпитание на деца, настанени в приемни семейства”, „Кризисна интервенция на агресивното поведение” и „Управление на времето и стреса”.

В инициативата са обхванати всички приемни родители – около 130 приемни семейства, от общините Плевен, Червен бряг, Никопол, Кнежа, Пордим, Левски и Долна Митрополия, ангажирани по проект „Приеми ме 2015”.

Впечатленията на участвалия психолог от ПИЦ – Плевен, Валентин Минков от работата до този момент е, че приемните родители са заинтересовани и ангажирани, а основните предизвикателства пред тях са свързани с децата, навлизащи в юношеска възраст. Той допълва, че целта на обученията е поддържане и надграждане знанията на родителите за бързо променящата се среда и фактори, които биха оказали влияние върху възпитанието и грижата на децата и овладяването на рисковото поведение сред подрастващите. Психологът посочи, че основните въпроси, които участниците са поставили в рамките на проведените дискусии, са за начините, по които да въздействат на децата, за местата, където могат да получат допълнителна подкрепа, а също така по време на обученията са споделени и много лични казуси.