Очаква се първенството в НБЛ да се поднови от 5 декември

Общото събрание на НБЛ заседава в условията на тежката епидемична обстановка

Общото събрание на НБЛ заседава в условията на тежката епидемична обстановка, която не подмина и баскетбола у нас. Както е известно, миналата седмица от НБЛ отложиха провеждането на Четвърти кръг в елита, след като един от ангажираните с минилагера на националния отбор в Ботевград даде положителен резултат за Ковид-19.

Именно националният отбор и предстоящите му мачове от квалификационния прозорец за ЕвроБаскет  в Сараево (Босна и Херцеговина) в периода 23 ноември до 1 декември са причина за трудностите по съставянето на програмата в НБЛ. Тимът на Росен Барчовски по изисквания на ФИБА, трябва да се изолира минимум седмица преди да замине за Босна и Херцеговина. БФБаскетбол вече изготви протокол за националните отбори, съгласно изискванията на световната федерация в условията на пандемия.

Така обаче мачове у нас могат да се играят най-късно до 16 ноември. По тази причина Общото събрание реши да разреши само на Черноморец, който още не е играл официален мач този сезон заради вируса, да навакса с изиграването на отложените си двубои, както следва:

Балкан - Черноморец - от първи кръг;

Черно Море Тича – Черноморец – от трети кръг;

Черноморец – Рилски спортист - от четвърти кръг.

Това обаче ще стане единствено ако PCR-тестовете във всички четири изброени тима са отрицателни. Резултатите от проверките се очакват в четвъртък.

"Времето до 16 ноември е твърде кратко, за да могат да се изиграят всички двубои от четвърти, пети и шести кръг. Но решихме да облекчим подготвянето на програмата и да дадем възможност да се навакса с поне тези мачове“, коментира мениджърът на НБЛ Сандра Велчева-Хънт.

Очаква се първенството да се поднови от 5 декември, след като националният отбор приключи ангажиментите си в Сараево.