НЗОК: Личните лекари да издават направление за PCR при наличие на поне пет симптома

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на НЗОК за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

Предложението е публикувано на интернет страницата на БЛС.

Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите - новопоявила се температура; новопоявила се кашлица /предимно суха/; новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто /или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест/ при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта

Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение. След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор с НЗОК и извършваща PCR тест.