Имунолог: Пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага

Според проф. Чобанов пандемията няма да свърши, докато всички не преминем през COVID-19

"Опитът показва, че пълният локдаун не спира разпространението на COVID-19, а го отлага. Докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши". Това заяви в ефира на „Здравей, България" проф. Андрей Чорбанов, предаде novanews.bg

По думите му не знаем какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото голяма част от тях са безсимптомни. Според него паниката също има значение за броя хора, които се тестват. „Психологическият характер прави хаоса по-голям. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх. Ако зависи от мен, бих спрял масовото тестване и бих изследвал само тези със симптоми", каза проф. Чорбанов.

Той коментира и факта, че България задмина Италия по най-много починали от COVID-19 за ден.

"Ние сме с повече хронични заболявания, водим по-нездравословен начин на живот. Затова имаме толкова смъртни случаи", смята професорът.

Според него не може да се разчита на лична отговорност при спазването на карантинината. „Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", каза още имунологът.

Проф. Чорбанов коментира и темата с ваксините. „Плазмата не е панацея. Ваксината ще бъде панацея, но за следващата пандемия. Сега никой не проверява защитата на ваксината, а само дали има странични ефекти”, поясни проф. Чорбанов.