Следващата седмица ще се обсъжда дали маските да са задължителни в час

Това заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев

"Лятото имаше много дебати какъв модел на обучение да изберем. Тогава категорично надделя мнението, че образователният процес с маски е неефективен, да не кажем невъзможен, особено за по-малките ученици. Затова тогава избрахме модела на невзаимодействие. Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали носенето на маски в час да бъде задължително”. Това заяви министърът на образoванието и науката Красимир Вълчев в ефира на Нова тв. 

"В момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час”, каза още той.

По думите му е факт, че в момента има много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите.

"Днес 44% от учениците ще учат в електронна среда, довчера бяха 38-39%", поясни Красимир Вълчев. 

Според него важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то. "Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта за дистанционно обучение до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност също се уврежда”, коментира образователният министър.

"Предложихме на областните щабове и варианти за редуване на учениците. Целта ни е да се облекчи системата, има предпоставки за това. Общите насоки са децата да не учат в онлайн среда повече от 2-3 седмици", каза още той.

"През януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и сезонните грипни вируси. Тогава вероятно ще има преминаване на обучение в електронна среда", предположи Красимир Вълчев.

Той обяви, че не е обсъждан вариант за намаляване на лятната ваканция. "Всички варианти по принцип са възможни, но това е краен вариант. Засега не се обсъжда и удължаване на зимната ваканция", допълни образователният министър.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"