В плевенската болница се лекуват 57 пациенти с коронавирус

Има много случаи на заразяване на персонал с COVID-19, информираха от болницата

Клиниката по хематология на Университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен е преместена временно в други вътрешни клиники, поради установени случаи на заразен персонал с COVID-19. Това съобщи за БТА говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков.

Той уточни, че клиниката не е затворена, а преместена в други отделения като продължава да приема спешните случаи. В сградата й се извършва основна дезинфекция и се очаква за около седмица клиниката да бъде върната в нейните помещения.

Цветков посочи, че имат много случаи на заразяване на персонал с COVID-19. Само дни след като е отворен фургонът пред болницата - мобилен пункт за изследвания за коронавирус, са установени положителни проби на лаборанти, които са ангажирани там. Налага се непрекъснато да бъде командирован персонал от една клиника в друга - преместват се кадри, за да продължава работата. Недостигът на медицински персонал най-силно се изразява в недостатъчния брой на медицински сестри и санитари, според Цветков. Всеки доброволец е добре дошъл в болницата, каза той. По думите му има и отделни граждани, които вече са се включили да помагат доброволно в работата на лечебното заведение, което в момента изпитва особена натовареност в условията на пандемията. Ситуацията е много динамична - към днешна дата в болницата се лекуват 57 болни с коронавирус в четири клиники, разчитаме и на доброволци, каза Цветков. Той добави, че ако се наложи ще разкрият места и в други клиники.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен