77% от интензивните легла в Плевен са заети, сложна е ситуацията в цялата страна

"Мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите", алармира министър Ангелов

Сложна е ситуацията в цялата страна, мерките не получават нужното разбиране и подкрепа от гражданите. Това заяви а брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

"За седем дни излекуваните в България са 5 766 души, а общо за тази седмица, от понеделник до четвъртък, са 3105 души. В страната от общия брой разкрити легла за неусложнени пациенти - 11 492 , а интензивни – 1 257, хоспитализирани са съответно 5316 и 313, като заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46 %, а за интензивни пациенти – 25 %“, отчете той.

По думите му най-голям натиск върху системата има в Благоевград, където заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 61%, Бургас – 56%, Варна – 66%, Габрово – 95%. Пазарджик – 59 %. Перник – 60 %. Пловдив – 60 %, Разград – 71 %, Русе – 77 %. Търговище – 82% и Шумен – 132%.

"Това означава, че имаме разкрити легла по-малко, отколкото имаме настанени пациенти на легла, които не са определени за лечение на пациенти с коронавирус“, уточни министърът.
От леглата за интензивно лечение най-големият процент на заетост на леглата е в Плевен – 77 %. В Разград – 60 %.

България се намира на трето място в ЕС и на второ място на Балканите по смъртност. Това заяви доц. Ангел Кунчев. Страната ни се нарежда на 13 място в ЕС по заболеваемост с 658 на 100 000.

"В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем решение. Или като общество разбираме ситуацията, в която сме, или преминаваме към все по-строги и строги мерки. Иначе ще имаме все повече починали“, обобщи доц. Кунчев.