Министър Вълчев: Може да удължим учебната година за малките класове

Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението

"Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес. Като при малките класове, може да бъде с две седмици“. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия.

"Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности ще учат през тези две седмици”, каза още той. И допълни: "Не удължаваме учебният план, но и не губим време в момента за тези деца, които правят проектни дейности".

"Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и интернет, но и заради липсата на отношение към образованието. Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище”, заяви образователният министър.

"В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи", допълни той.

По думите му учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен