КПП-та няма да са необходими, увери зам.-министър в МВР

Денонощно се правят проверки и дали магазините и заведенията спазват ограничителните мерки

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Мерките в момента са достатъчно добри и балансирани от гледна точка на това да се запази живота и здравето на хората, а и да се даде въздух на икономиката да работи. Смятам, че балансът е добър и се надявам след две седмици мерките да дадат добър резултат“, каза Балабанов.

От думите му стана ясно, че 3265 полицаи са заразени с коронавирус. От тях оздравели са 1630 души, а 13 са починали.
Полицията строго следи карантинираните лица, помага и с разнасянето на уведомленията на РЗИ. Продължава като практика и полицейски бусове да обикалят като линейки - радиостанциите са настроени на тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират. Денонощно се правят проверки и дали магазините и заведенията спазват ограничителните мерки.

"Едва ли полицията ще може навсякъде да ги направи, ресурсът ни е ограничен", допълни Балабанов. По думите му обаче българите не са дисциплинирани и полицията "не може да огрее навсякъде". До момента има около 3000 съставени акта за нарушаване на карантината. Много хора са дадени и на съд в тази връзка. Дори има и двама души с осъдителна присъда.