Секторът за кръвна плазма в Плевен започна работа, акцията на ротарианците продължава

РЦТХ-Плевен започна набирането на желаещи донори, а екипът премина и втория етап от обучението си

Секторът за даряване на кръвна плазма в РЦТХ-Плевен вече е оторизиран от Изпълнителната агенция по лекарствата, след като основното оборудване за него бе доставено чрез кампанията на Ротари клуб Плевен Центрум „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19”. От 07.12.2020г. РЦТХ-Плевен започна набирането на желаещи донори, а екипът премина и втория етап от обучението си. Първите две дарявания на реконвалесцентна плазма в Плевен бяха извършени вчера. В кампанията „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19” се включиха над 170 дарители – фирми, организации, граждани. Дарените суми са от 5 до 5 000 лева, което показва, че съпричастност към каузата са проявили максимално широк кръг хора с различен обществен и финансов статус.

Дарителската акция осигури пълно оборудване за оторизиране на сектора, включително и консумативи за първите дарители. Припомняме, че политическа партия дари за Плевен втори апарат за извличане на кръвна плазма, което увеличава капацитета на новоизградения сектор. Благодарение на всичко това в РЦТХ –Плевен не само ще се приемат, изследват и обслужват желаещи да дарят кръвна плазма, но също ще се извършват цялостна обработка, диагностика и съхранение на продукта така, че той да бъде готов за ползване от клиниките. За разлика от други места (отделенията по трансфузионна хематология към областните болници), от където взетата цяла кръв се транспортира в ЦТХ (център за трансфузионна хематология) за последваща преработка и диагностика, в Плевен получаването на реконвалесцентна плазма чрез апаратна афереза в РЦТХ, ще спести ценно време при достигането на кръвната плазма от дарителите до нуждаещите се пациенти. Даряването на реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза позволява един донор да помогне на трима нуждаещи се от лечение с плазма пациенти.

Дарителската кампания на Ротари клуб Плевен Центрум продължава до края на декември, като остава да се осигури допълнително оборудване за пълноценното функциониране на сектора за кръвна плазма. Сред него са два донорски стола, телевизор за допълнителен комфорт на дарителите, тъй като процесът на извличане на плазмата е по-продължителен, за разлика от времето, необходимо за кръводаряване. Необходими са и още консумативи /сетове/, всеки на стойност около 166 лв. предвид проявения голям интерес и желание за даряване на реконвалесцентна плазма още от първите дни след стартирането, както и потребностите на клиницистите за подпомагане лечението на пациентите.

Кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма трябва да отговарят на редица условия, независимо дали това е чрез стандартно даряване или чрез плазмафереза, посочват от РЦТХ-Плевен.

Изискванията са:

– Възраст 18 – 65 години;

– Положителен резултат от PCR тест, от който са изминали не по–малко от 40 дни;

– В момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти;

– Да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

Всички желаещи за даряване на реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза ще преминат предварителен подбор, включващ всички задължителни изследвания за даряване на цяла кръв и на плазма, както и изследване за количество на антитела срещу коронавирус.

За максимално удобство и спестяване на време, отговарящите на критериите за даряване на реконвалесцентна плазма чрез плазмафереза ще бъдат допълнително поканени за даряване по удобен за всеки дарител график, съобразен с работното време на екипа за плазмафереза.

За информация:

- телефон 064898850 всеки делничен ден от 08.30 до 15.30 часа.