Какво да очакваме от българските национали в квалификациите за Световно първенство

Родните национали за пореден път разочароваха българските запалянковци и изпуснаха историческия си шанс да се класират на голям форум за пръв път от 2004-та насам. Така, на фаворитите за Европейското първенство няма да се притесняват от класата на нашите юнаци.

Най-хубавото нещо на футбола е че винаги има следващ мач и нов шанс за изява. За футболните национали това се явяват квалификациите за световното първенство през 2022-та. На Мондиала ще се класират 13 европейски отбора. Място в елиминационната фаза получават 10-те победители в квалификационните групи, а вторите отбори участват в бараж (плюс две тима от Лигата на нациите) и ще се борят за останалите три места.

Финалите на световното трябва да се проведат в дните между 21 ноември и 18-ти декември, а домакин на събитието ще бъде Катар.

Българският национален отбор попадна в група „Ц“, където ни очакват сблъсъци срещу Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва. За съжаление, към настоящия момент нашият отбор няма назначен старши треньор, а временния ръководител на БФС Михаил Касабов не бърза с назначаването на нов селекционер и не е ясно кой ще ръководи тима в предстоящите мачове

Експерти от 7Sport.net разглеждат шансовете на нашия тим, вземайки в предвид коефициентите на букмейкърите за класиране на отборите в нашата група. Една от най-популярните компании за спортни залози у на, предлага следните ставки:

Италия да се класира 1.57; Швейцария да продължи напред 3.25; Северна Ирландия да стигне до финалите 13; България да се класира 15; С най-малки шансове да продължи напред е отбора на Листва с коефициент 151.

Италия безспорно е супер фаворит. „Скуадра адзура“ няма загуба в последните си 22 мача, като последното поражение датира от септември 2018-та, когато Португалия ги надигра в турнира за Купата на нациите.  За последно българския тим игра с италианците в квалификациите за Европейското първенство през 2016-та. Тогава нашите паднаха като гости, но на „Васил Левски“ мачът завърши с атрактивното 2:2. В последните 10 мача сме записали 6 загуби и 4 равенства, а единствената ни победа е от първия сблъсък между двата тима през 1968-а, когато бием с 3:2. Трудно бихме повярвали, че ще вземе точка срещу Италия. Отборът воден от Роберто Манчини няма как да изпусне първото място, така че нашите момчета ще трябва да се борят за втората позиция.

На пътя обаче са швейцарците. В исторически план, сме се изправяли 5 пъти срещу алпийската държава и все още нямаме победа (две равенства и три загуби). Швейцарският отбор е изграден предимно от натурализирани играчи от други страни и се намира в много добро състояние. С състава се отличават имената на Джердан Шакири, Гранит Джака, Бреел Емболо, Мануел Аканджи, Ян Зомер и още играчи от топ 5 първенствата на Европа. Шансовете ни срещу швейцарския тим не са никак големи, но евентуално класиране ще изисква поне една победа над „червено-белите“.

Северна Ирландия е отбор от нашата черга, срещу когото играем много силно. Последните три мача сме постигнали три победи и имаме реален шанс да ги надвием отново. Съставът им е изграден основно от играчи от долните нива на английския футбол и не личат някакви кой знае колко големи имена. Две победи за България не биха били изненада, а и са част от задължителната програма, ако искаме да запазим шансове за участие на Мондиала.

Литва е най-слабия тим в тази група и всичко друго, освен 6 точки ще се приеме за пълен провал от нашите.

Българският спорт изживя много трудна година и съвсем нормално, надеждите вече са насочени към бъдещите състезания и турнири. Последния шанс за нещо голямо е мачът за световната титла в супер тежка категория между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, където нашето момче има шансове да стигне до най-високото стъпало в профи бокса.