Зам.-министър Таня Михайлова: Сега родителите виждат труда на учителите

Не е добре за децата да стоят затворени вкъщи, коментира тя

"Един родител да е до децата си и да му предава и знания не е никак лошо. Не е лошо децата и родителите да са заедно. Въпросът е доколко е полезно за децата ни да останат затворени вкъщи", коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Според нея това е била добрата възможност родителите да видят труда на учителите.

В момента няма присъствени занятия в училищата. Много голяма част от учениците от 1 до 12 клас са в обучение в електронна среда. Имам малък процент, при който обучителният процес е по-различен.

Имаше малка надежда от днес детските градини на места да отворят врати заради крехките положителни тенденции, свързани с разпространението на COVID-19. За съжаление на много родители това не се случи.

"Докога ще бъде така, тук зависи и от компетентните органи", каза Михайлова. "Оправдано е и нормално е родителите да очакват детските градини да бъдат отворени и учениците от начален етап да се върнат възможно най-скоро. Все пак се следи тенденцията за цялата страна", уточни зам.-министърът.

Тя смята, че няма смисъл учениците да се връщат само за два дни - за 22 и 23 декември. След Нова година ще продължат да се следят данните.

"При всички случаи за самите деца, особено в предучилищна възраст, особено в начален етап, това затваряне не е най-доброто", каза тя.

Михайлова обясни, че въпросът не е в това дали е включена камерата, а дали го има контактът с учителя, което е изключително важно, най-вече в началното образование, тъй като в първи клас се изграждат навиците за учене.