БЛС: 1 януари е прекалено оптимистичен срок за електронната рецепта

Това каза председателят на съюза д-р Иван Маджаров

Последните две години Лекарският съюз работи активно, за да се подготви, дори да изпревари събитията, които трябва да настъпят в българското здравеопазване. Отговорността на БЛС е да осигури актуалните данни за българските лекари и да гарантира пред обществото, че всички, които се представят за лекари било в приложенията за телемедицина, било при изписването на електронна рецепта или електронно направление, се действително лекари и притежават необходимата квалификация. За нас това е само началото, защото бихме искали да участваме активно в приложенията не само за лекарите, но и за пациентите.

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на конференцията „Дигитална трансформация на здравеопазването“.

"За съжаление в много от случаите, в които се опитваме да подадем конструктивни предложения, срещаме съпротива от страна на политиците. Резултатът е електронно направление за едно изследване, което все още не работи за цялата страна. С нетърпение очакваме да стартира електронната рецепта, но смятам, че срокът 1 януари е прекалено оптимистичен вариант“, каза още той.

Според Младен Георгиев, ИТ директор и съосновател на MY Synergy, в момента виждаме хаотични опити да се правят елементи от електронното здравеопазване, тъй като липсва цялостна концепция и основа.  

В рамките на събитието бяха дискутирани технологичните похвати за изграждане на дигитално здравеопазване и необходимостта от цялостен подход за създаването на работещ за всички заинтересовани страни механизъм.