Общинският съвет с дневен ред от 32 точки за последното си за тази година заседание

Съветниците ще заседават при закрити врати и спазване на разписаните противоепидемични мерки

Общински съвет - Плевен, се събира за последното си за тази година заседание на 17 декември /четвъртък/, от 09.00 ч. в Конферентната зала на сграда „Гена Димитрова“. Съгласно решение на Председателския съвет съветниците ще заседават при закрити врати и спазване на разписаните противоепидемични мерки. Предварителният дневен ред включва 32 точки - 31 предложения и питане от общински съветник.

Сесията ще се излъчва на живо на интернет страницата на институцията - https://obs.pleven.bg/.

Декемврийската сесия ще започне с обсъждане на промени в две общински наредби - Наредба №32 за изграждане елементи на техническата инфраструктура на територията на общината и Наредба №33 за финансово подпомагане на спортните клубове в община Плевен. Промените и в двата нормативни акта са с цел синхронизиране на текстове със законодателството и изчистване на възникнали практически проблеми при прилагането им.

Трета точка в дневния ред е предложение за План - сметка за приходите от такса битови отпадъци и разходите за услуги по събирането, извозването и обезвреждането на битови отпадъци и чистотата на територията на община Плевен през 2021 г. Съгласно изискванията на  Закона за местните данъци и такси, такса битови отпадъци се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на Общинския съвет въз основа на приета план - сметка за всяка дейност. Действащите в момента размери на таксата за населените места в община Плевен са определени с решение на Общинския съвет от декември 2015 г. Предложението е тези размери да останат в сила и през 2021 г.

Общинският съвет ще разгледа промени и в Културния календар на Общината за текущата година. Пандемията от COVID-19 и продължаващата епидемична обстановка в страната доведоха до невъзможност да се проведат редица от планираните културни прояви  през изминалите месеци, част от мероприятията пък се състояха в по-малък мащаб от предвидения.  

Предложения за създаване на Съвет по въпросите на социалните услуги, съгласно Закона за социалните услуги и определяне на нов състав на Общински съвет по етнически и интеграционни въпроси, са точки 5 и 6 в дневния ред на заседанието. За дебат отново влиза и отложеното през ноември предложение за промяна на наименованието на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в града. Желанието на училищното ръководство и на Педагогическия съвет е гимназията да носи името на писателя Димитър Димов.

Общинският съвет ще обсъди предложение за даване съгласие Община Плевен да предостави дарение за доставка на апаратура за извличане на кръвна плазма. В писмо до Общината от президента на Ротари клуб Плевен Центрум във връзка с дарителската кампания за закупуване на апаратура за оборудване на кабинет за извличане на кръвна плазма в Плевен се посочва, че освен самия апарат е необходимо и съответното съпътстващо оборудване.

Сред предложенията, които местният парламент предстои да обсъди в последния месец на годината, са още: Предложение за освобождаване изцяло от задълженията за наемни вноски на лица, наематели на обекти общинска собственост; Даване съгласие на „Инжстрой“ ЕООД за сключване на анекс към договор за кредитна линия за банкови гаранции и акредитиви; Предложение за възлагане на услуга обществен превоз на пътници по автобусните линии Плевен - Гулянци - Гиген - Искър, Плевен - Гулянци - Гиген и Плевен - Николаево от областната и общинската транспортна схеми; Приемане на Годишен план за ползване на дървесина от общинските горски територии през 2021 г. На тази сесия  ще бъде разгледано и предложението за учредяване безвъзмездно право на ползване на Фондация „Аз съм Кайлъка“ върху недвижим нежилищен имот - частна общинска собственост, представляващ  едноетажна сграда в парк „Кайлъка“.