Официално: Удължават мерките дo 31 януари с някои изключения

Здравните власти настояват затворени да останат нощните заведения, ресторантите, моловете, спортните зали, казината.

"Категорично не сме доволни от резултатите - аз не искам българските гражданите да са излекувани, а да са здрави", заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.

Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали ще останат затворени също до 31 януари. Детските градини яслите и учениците от 1 до 4 клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г. Забраните за моловете също остават, с изключение на банките, аптеки и офисите на телекомуникационните компании. Продължава забраната за събития, конференции и конгреси, като тя ще важи до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят театри, музеи, галерии, кина при 30% капацитет на заетост на местата в тях, съобщи министърът. Това са мерките, които предлагаме. Смятаме, че те ще продължат да дават ефекта, който ние търси, подчерта здравният министър.

Окончателните противоепидемични мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., бяха докладвани от министрите на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.