Ротари клуб Плевен Центрум с призив за даряване на кръвна плазма в РЦТХ - Плевен

Нека хората, преминали през изпитанието COVID 19, да помогнат на тези, които сега се борят с него!

Ротари клуб Плевен Центрум отправя призив за даряване на кръвна плазма в РЦТХ-Плевен:

"Уважаеми приятели и съмишленици на Ротари клуб Плевен Центрум!

Точно преди месец ние, плевенските ротарианци, стартирахме кампания „Да спасим човешки животи в битката с COVID 19” за закупуване на апаратура за извличане на кръвна плазма за Районния център за трансфузионна хематология /”Кръвна банка”/ в Плевен. Каузата предизвика огромен отзвук сред граждани, организации, фирми от малкия и среден бизнес. За кратко време бяха събрани над 70 000 лева, с които са закупени и доставени нужната медицинска апаратура и оборудване. Секторът за кръвна плазма получи оторизация и интензивно работи от 10 декември.

Благодарение на дарителската акция и на екипа на РЦТХ в Плевен се извършва пълният цикъл на извличане, съхранение и обработка на кръвна плазма, което спестява ценно време при достигането на кръвната плазма от дарителите до нуждаещите се пациенти.

Днес ние отправяме призив към всички, преболедували коронавирусна инфекция, да помогнат за спасяване на човешки животи, като дарят кръвна плазма. Опитът досега показва, че кандидати за дарители има, но изследванията на част от тях показват недостатъчно количество антитела и поради тази причина не всички желаещи могат да станат донори на реконвалесцентна плазма. В същото време все повече нараства броят на пациентите с тежка коронавирусна инфекция, които се нуждаят от нея. Сред тях са и медици, които след излизане от отделенията като пациенти отново ще се включат в здравната система като лекуващи пациентите."

РЦТХ-Плевен обслужва здравните заведения в шест области на Северна България.

Припомняме изискванията за дарител на реконвалесцентна плазма:

Възраст 18 – 65 години;
– Положителен резултат от PCR тест, от който са изминали не по–малко от 40 дни;
– В момента се чувстват здрави и състоянието им не налага прием на медикаменти;
– Да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

Отговор на всичките си въпроси, свързани с даряването на кръвна плазма, ще получите в РЦТХ-Плевен и на телефон 064898850 всеки делничен ден от 08.30 до 15.30 часа.

Ротари клуб Плевен Центрум призовава:

Нека хората, преминали през изпитанието COVID 19, да помогнат на тези, които сега се борят с него!