Климатолог прогнозира топло време през януари

Хубавото време се очаква да продължи поне до март

"Времето около коледните и новогодишните празници не е просто топло. То е горещо. Като сравняваме с Великден – тогава времето е доста по-студено, спрямо дните до Нова година. Това не е нещо изключително”, заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова климатологът проф. Георги Рачев.

Над България в момента има един студен фронт, който обаче няма да промени съществено ситуацията с времето. Това се дължи на високото атмосферно налягане и влажният въздух, който идва от Атлантическия океан. Когато обаче тази по-голяма влажност достигне територията на Западните Балкани – тя изчезва.

"Затова обещахме и сняг на Коледа, но той падна западно от България. Затова очакваме по-студения въздух, който ще нахлуе около Нова Година, да донесе захлаждане. Не се очакват обаче значителни валежи от сняг”, заяви професор Рачев.

По думите му синоптиците са познали прогнозата за декември, която е била за по-влажно време и валежи, които са попълнили водния баланс в язовирите. Около Нова година ни очакват температури около 11 градуса, но след това ще нахлуе по-студен въздух. Той обаче няма да понижи живака в термометрите значително. „Поне до 5-6 януари, няма да има отрицателни температури”, категоричен е професор Рачев.

По думите му скиорите ще са леко сърдити, тъй като няма да има толкова добри условия за ски заради несъществените валежи от сняг. Над 1200 метра обаче ще има условия за каране на ски.