Росица Денчева: Все още трябва да работя усилено върху всички компоненти от играта

Плевенчанката спечели през този сезон шест титли на сингъл и три по двойки в турнири от Тенис Европа.

Росица Денчева спечели през този сезон шест титли на сингъл и три по двойки в турнири от Тенис Европа. При това три от титлите на сингъл са в състезания до 16 годишна възраст. Тя спечели първите места на турнири в София, Бургас и Пловдив. При 14-годишните е първа на турнирите в Бургас, Пазарджик и Свиленград.

Заедно с Йоана Константинова пък спечелиха и всички възможни титли на сингъл и по двойки на турнира от Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия (Турция). 13-годишната Роси Денчева даде специалното интервю за сайта на БФ Тенис.

В един много необичаен сезон успя да спечелиш шест титли от турнири на Тенис Европа. Каква оценка си поставяш за годината?

- Не съм човек, който обича да си дава оценки. Още повече, че съм на такъв етап от развитието си, в който временните оценки ми се струват безмислени, дори заблуждаващи. Просто през тази година е трябвало да се свърши определен обем от работа, който аз съм се постарала да го свърша максимално добре, за да продължа развитието си в правилна посока. Разбира се, имам и съответните попуски, но аз съм се постарала да извлека поука от тях, за да мога да мога да подобря качеството на тренировъчния и състезателен процес.

Кое представяне през годината определяш за най-силно?

- Еднакво ценя всички свои спечелени турнири. Дори в Стокхолм, където отпаднах в по-ранна фаза на турнира смятам, че играх добре и малко не ми стигна да продължа напред. Именно това малко е много ценно за мен, защото ми показва върху какво трябва да наблегна в подготовката си. Трудно ми е да отлича някое състезание , защото всеки турнир си има своята лична история и своето лично предизвикателство. Със сигурност обаче знам, че съм можела да играя и по-добре.

Как ти се отрази пандемията през тази година?

- Колкото и странно да звучи, на мен лично пандемията ми се отрази добре. Бях си у дома при близките хора в спокойна обстановка. Ежедневието ми отново беше запълнено, но нямаше напрежение. Сутрин имах физическа подготовка, следобед провеждах учебни занятия онлайн. Когато имах възможност провеждах и тенис занимания на тренировъчна стена. Важно беше за мен да внеса спокойствие и ред в дните си, което се отрази добре и на психиката ми.

Къде смяташ, че подобри най-много играта си?

- Както казах, през тази година наблегнах излючително много на физическата си подготовка. Това ми даде повече увереност в играта, особено срещу по-големите и по-здравите физически състезатели, които преди малко ме стряскаха със силата и мощта на ударите си. Въпреки, че има още много какво да се желае, успях да засиля и психическата си устойчивост по време на тренировки и особено по време на мач. Това ми помогна да мисля и по-освободено, което е изключително ценно в играта.

Върху какво трябва да работиш най-много?

- На тази възраст смятам, че все още трябва да работя усилено върху всички компоненти от играта: физика, техника, психика и мислене. Както обичаше да се изразява един мой треньор от ранното детство: „Тенисът е крака, ръце и глава". Има даже и определение за тениса, че това е „Шахмат в движение". Затова усилено ще продължавам да работя комплексно върху всички детайли, без да игнорирам или омаловажавам някои от тях.

Какво ще си пожелаеш за следващата година?

- Здраве, здраве и пак здраве за себе си, за моето семейство, за близките хора, които ми помагат и подкрепят, за моите приятели! Мечтите ще реализираме заедно, стига да сме здрави и сплотени, с много труд, желание и любов!