Община Гулянци подпомага с топъл обяд хора в затруднено положение

Община Гулянци подпомага нуждаещи се хора с безплатен обяд от 2009 година насам по различни програми и проекти

Община Гулянци кандидатства с проектно предложение по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001 „3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014-2020 г. Операцията е свързана с намаляване броя на живеещите в бедност, чрез осигуряване на храна за хората, засегнати в най-висока степен от пандемията COVID19 и последиците от нея.
Топъл обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт се предоставят всеки работен ден на 200 потребители от всички населени места на общината. Предвид епидемичната обстановка Община Гулянци създаде организация за доставка на храната по домовете при спазване на строги мерки. Безплатната храна се приготвя и разнася от Домашен социален патронаж гр. Гулянци.
Допустимите целеви групи по процедурата „3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ са:
1. Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност – хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната; хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.
2. Лица, поставени под карантина – без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа;
3. Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.
Процеса по кандидатстване е отворен и ще се извършва през целия период на изпълнение на проекта. Кандидат-потребителите подават: Заявление – декларация (по образец); Декларации за съгласие за разкриване на данъчна и осигурителна информация (по образец), които се попълват от кандидат-потребителите и всички пълнолетни членове в техните семейства.
Лица под карантина не подават документи. Те могат да заявят желанието си за получаване на топъл обяд в устна или писмена форма, чрез отправяне на искане до Общината.
Принадлежността на потребителите към допустимите целеви групи се потвърждава от ДСП Никопол. Дирекцията извършва и проверка за наличието на риск от двойно финансиране при включване на всеки кандидат-потребител.
Желаещите кандидат-потребители могат да получават, както и да подават необходимите документи в Общинска администрация Гулянци, ул. „В. Левски“ № 32, в Центъра за услуги и информация на граждани. Съдействие оказват и кметствата по населени места.
Предоставянето на топъл обяд първоначално е за периода 01.01.2021 г. – 27.04.2021 г. След окончателното одобрение на средствата по механизма REACT-EU, бюджетът, както и операцията ще бъдат удължени.
Община Гулянци подпомага нуждаещи се хора с безплатен обяд от 2009 година насам по различни програми и проекти и ще продължи да работи по тази линия, тъй като има базата и капацитета да осъществява успешно дейността.