Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4 февруари?

Окончателно решение ще се вземе следващата седмица

Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4 февруари - това обсъдиха на работна среща министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНТ.

След срещата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че учебните занятия няма да започнат за всички класове изведнъж. Ще се започне вероятно с 12-и, 7-и и 8-и клас, което ще стане от 4 февруари.

Окончателно решение ще се вземе следващата седмица с уговорката, че нещата може да се върнат в първоначалното място на базата на развитие на епидемичната ситуация, заяви доц. Кунчев.

"Фокусирани сме да следим излизането на английския вариант на вируса извън Великобритания. За съжаление то продължава. Затова сме много внимателни, но на база на данните, които имаме, мислим, че това е възможно", каза още здравният инспектор.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че всички са се обединили около това, че учениците е най-добре да бъдат в класната стая, но при възможните условия - най-вече трябва да се следи заболеваемостта и да се съобразяваме с цифрите.

Тя каза още, че към момента има съгласие, че част от класовете ще се върнат. Връщайки се обаче, ще се мине на вариант редуване. То ще се осъществява по следния начин - две седмици присъствено, две седмици в електронна среда, за да могат следващите класове да се включат.

7-и и 12-и клас излизат на предна линия, а 8-и е първият клас в гимназиалния етап.

На срещата днес е обсъждано също и ваксинирането на учителите. Стана ясно, че тяхното ваксиниране ще започне там, където е приключила първата фаза.