Кралят води ЛА Лейкърс към нова титла в НБА

Миналият сезон в НБА, прекъснат и съкратен от COVID пандемията, донесе края на едно 10-годишно очакване. Лос Анджелис Лейкърс отново стана шампион, което не беше случвало след края на ерата на Фил Джаксън начело на “езерняците”. В годината, в която целият спортен свят беше шокиран от трагичната смърт на идола Кобе Брайънт, в Ел Ей все пак имаха и повод за радост. А първата титла от 2010 г. беше постигната най-вече със силното представяне на Леброн Джеймс, подпомогнат и от изключителната игра в плейофите на Антъни Дейвис.

Триумфът на Лейкърс с Краля едва може да се окачестви като изненада. Един от най-големите франчайзи в историята на НБА заслужаваше да привлече един от най-големите баскетболисти в историята. Има мнения, че Леброн заслужава да бъде GOAT (Greatest Of All Time - Най-великият за всички времена) повече дори от Майкъл Джордан, но темата е доста спорна и може да въвлече почитателите на оранжевата топка в многочасови дискусии. Фактите в полза на Джеймс говорят много - той е единственият баскетболист, ставал шампион с 3 тима (Маями Хийт, Кливланд Кавалиърс и ЛА Лейкърс), който е бил провъзгласяван и за MVP (Най-полезен играч) във финалите при всяка една от 4-те си титли.

Затова не е изненадващо, че и през сезон 2020-21 “езерняците” отново са определяни за фаворити. Това се потвърждава и от сайтовете за безплатни прогнози, които определят отбора на Леброн Джеймс, Антъни Дейвис и треньора Франк Вогъл като клубът с най-сериозни шансове за шампионски триумф през лятото. От Западната конференция основен конкурент на Лейкърс е другият тим от Ел Ей - Клипърс, докато на Изток като възможни претенденти очаквано са оценени Бруклин Нетс и Милуоки Бъкс. Изненадващият миналогодишен финалист Маями Хийт не се котира толкова високо.

Стартът на сезона за “езерняците” беше колеблив

Настоящият шампионат започна два месеца по-късно от обичайното, което пък беше наложено от нетрадиционно късния финал на предишната кампания. Редовният сезон беше съкратен до 72 срещи за всеки тим (вместо обичайните 82), а шампионите не стартираха особено уверено. ЛА Лейкърс загуби 2 от първите си 4 мача, като завърши 2020-та с баланс от 3 победи и 2 поражения. Впоследствие обаче “езерняците” влязоха уверено в новата година, в която спечелиха 5 от първите си 6 двубоя, като поведоха и в таблицата на Запад. Крал Джеймс записа 2 трипъл-дабъла още преди четвъртия си мач за 2021-ва, с което показа, че набира скорост и се готви да атакува отново върха.

Изключителният атлетизъм на Леброн му дава шанс да изпревари Майкъл Джордан в още една категория. Въздушния спечели последната си 6-та титла с Чикаго Булс на 36-години през 1998-ма. Суперзвездата на Лейкърс навърши тази възраст на 30 декември, което означава, че през лятото ще бъде поне с няколко месеца по-стар от Джордан при последния му триумф. Тук отново могат да се появят и аргументи в полза на Майкъл, който на практика беше лишен от шанса да атакува 7-ма титла с “биковете” през сезон 1998/99. От този спор няма особена полза, като е ясно едно - Леброн Джеймс е безспорният Крал на съвременния баскетбол. А царуването му може да продължи поне още година-две.