Кметът на Червен бряг: Доволен съм от резултатите, които постигнахме през 2020 г.

Д-р Цветан Костадинов говори за постигнатото през първата година от мандата си

"2020 година беше трудна за всички, но съм доволен от резултатите, които постигнахме“, заяви кметът на Община Червен бряг д-р Цветан Костадинов в интервю, в което говори за свършеното през първата година от мандата си.

Той припомни, че неговата основна кауза е населените места в общината да станат по-добро място за живот. „За това работим и това беше посланието, с което гражданите ме избраха за кмет“, добави Костадинов.

Една от първите задачи е била стабилизирането на финансите, тъй като при встъпването си в длъжност Костадинов е заварил близо 2 милиона лева натрупани задължения. „Приключваме годината в стабилно състояние, успяхме да запазим приходната част на бюджета такава, каквато я бяхме планирали. Което на фона на пандемията е изключително важно“, категоричен бе кметът.

"Имах разговори със собствениците на най-големите работодатели, за да запазим работните места на нашите съграждани. За щастие, те не спряха дейността си и нямаше съкращения“, отбеляза кметът.

Той припомни, че общината развива няколко социални проекта, обърнати към уязвимите групи, сред които подпомагане на социално слабите с храни и мобилни здравни услуги.

По отношение на здравеопазването и пандемията, Костадинов, който е лекар по професия, заяви, че поддържа отлична комуникация с всички семейни лекари, с медицинския център, общинската болница и Спешна помощ и заедно са изградили  много точна организация, така че системата да удържи на натиска. Подсигурени са и всички необходими предпазни средства за медиците.

Основен приоритет в управленската програма на кмета Костадинов е образованието - запазване на училищната мрежа, подобряване на материалната база и възстановяване, където е необходимо, както и кандидатстване по иновативни програми. Д-р Костадинов разкри, че общината е спечелила проект за около 1 милион лева за вкарване на иновативни програми в детските градини и училищата.

А СОУ „Д-р Петър Берон“, съвместно с общината, реализира проект за изграждане на система за отопление чрез водород. Това е един от най-значимите и иноваторски екологични проекти, правени някога в България. Снижава с до 40% количеството на използвано гориво и намалява до 30% вредните емисии. Инсталацията е абсолютно безопасна и благодарение на нея се отделят по 3 килограма по-малко вредни емисии на час. Училището в Червен бряг е първата публична сграда в България с такава инсталация.

Кметът Костадинов заяви, че е направено много и за подобряване на инфраструктурата на територията на общината. Чрез държавно финансиране са ремонтирани 35 улици – не само в града, но и в малките населени места.  Получихме и подкрепа от Регионалното министерство за подмяна на водопроводите, върви укрепването на свлачището, положихме много усилия да оправим тротоарните площи и канализационните шахти, каза още Костадинов. И добави, че  приключва рекултивацията на общинското сметище – нещо, което хората очакваха от години. В следващите години ще използваме този регион за озеленяване, разкри кметът.

Д-р Костадинов каза, че е много щастлив, че в тази тежка година имахме и успехи в спорта - волейболният ни клуб стана републикански шампион, имаме и световен шампион за младежи по вдигане на тежести. И добави, че общината ще продължи да подкрепя местния спорт.