Фитнесите отварят при спазване на условия - без струпване на хора и редовно проветряване

"Заради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки", заяви проф. Кантарджиев

Директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев коментира очакваното разхлабване на мерките срещу разпространението на заразата в началото на февруари, акцентирайки върху това ще отворят ли врати заведенията и фитнесите.

"Фитнесите отварят при спазване на условия - да не се събират много хора вътре и да проветряват. Това е най-важното за фитнеса! Проветряването! На всеки 20 минути трябва да се осигурява 1 минута проветрение", коментира той.

"На всички нормални хора ни липсват ресторантите, липсва ни възможността да седнем с познати, да виждаме по другите маси щастливи и спокойни хора. Лиспва ни това, но някои неща все пак трябва да се преценят и от медицинско значение, защото запазването на живота е най-важно. Някаква форма може би ще се намери за разхлабване на мерките, специално за ресторантите. Нощните заведения ще трябва малко да почакат. Но за ресторантите се обсъждат някои възможности. Най-важното е подготвящите храната и разнасящите храната и напитките да бъдат с предпазни средства, да ползват дезинфектанти. И най-важното в ресторантите е отстоянието. Не трябва да се допуска много хора да са на близко разстояние", заяви проф. Кантарджиев.

Toй уточни, че заради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

"Не очаквайте мерките да са със силно разхлабване, отваряне на много заведения и прочие. Ще бъдат много предпазливи и стъпкови.", допълни проф. Кантарджиев.