Студенти и преподаватели на МУ-Плевен са съавтори в публикация в реномирано научно списание

Това стана факт след участие в световно мултицентрово проучване

Студенти от кръжока по онкологична хирургия, хирурзи от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и преподаватели на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) се включиха в международна изследователска група GlobalSurg през 2018 г., заедно с други три болници в страната. Групата обединява практикуващи хирурзи от цял свят с цел провеждане на съвместни международни изследвания за хирургични резултати, насърчавайки развитието на местни, национални и международни изследователски мрежи.

Огромно постижение на изследователската група е публикуването на голяма статия в реномирано списание от топ 3 на медицинските научни списания в света – The Lancet. Представителите на МУ-Плевен са съавтори с над 2600 свои колеги от цял свят. В това проучване се сравняват следоперативните резултати при хирургията на млечната жлеза, дебелочревната и стомашната онкологична хирургия в болници по целия свят, с фокус на влиянието на стадия на заболяването върху усложненията и постоперативната смъртност. Това е многоцентрово, международно проспективно кохортно проучване на последователно подложени на хирургична интервенция възрастни пациенти по повод първичен рак на гърдата, дебелото черво или стомаха, оперирани под обща или спинална анестезия. Първичният критерий, който се анализира е настъпването на смърт или тежко усложнение в рамките на 30 дни след операцията. Между 1 април 2018 г. и 31 януари 2019 г. в проучването са включени 15 958 пациенти от 428 болници в 82 държави (9106 пациенти от 31 развити страни; 2721 пациенти от 23 развиващи се страни; 4131 пациенти от 28 слаборазвити страни). Установи се, че пациентите от слаборазвитите и развиващите се държави са диагностицирани с по-напреднало заболяване в сравнение с пациентите от развитите държави. Смъртността до тридесетия ден след операцията е била по-висока при пациентите с рак на стомаха и колоректален рак в слаборазвитите и развиващите се страни в сравнение с развитите страни. Основен извод от проучването, което е най-мащабното досега по рода си е, че ранната смърт след операция по повод онкологично заболяване може да бъде намалена чрез политики, фокусирани върху скринингови програми за ранно откриване на заболяването, укрепването на периоперативните грижи и бърза намеса при възникване на често срещани усложнения.

Проф. д-р Добромир Димитров, които е инициатор за включването на студентите и преподавателите от МУ-Плевен в мащабното проучване сподели, че „резултатите категорично показват, че са необходими сериозни здравни политики за скрининг и ранна диагностика на онкологичните заболявания, за да се подобрят следоперативните резултати в слабо развити и развиващи се страни като България. Необходими са реформи, подобрена инфрасткруктура и организация. Изключително съм радостен, че успяхме да се справим с колегите и студентите в едно такова световно предизвикателство. Това е безценнен международен опит за нас. Работата в екип с водещите изследователи от Англия и ЕС беше решаваща. Професионалният дизайн и работа на екипите е оценен високо от редакционния екип на списанието The Lancet, което публикува едва до 5% от подадените към него статии. Научният журнал се счита за „Библия на медицинската наука“. Въпреки че нашият принос е минимален и близо 40 от всички пациенти са от Плевен, но за нас този момент е наистина вдъхновяващ. Препоръчваме на колегите да се включват в такива международни колаборативни проучвания, не само защото научният опит е безценен, а защото се събират важни данни за развитието на медицинската наука“.

С пълния текст на статията на тема: „Global variation in postoperative mortality and complications after cancer surgery: a multicenter, prospective cohort study in 82 countries“ можете да се запознаете от линка: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00001-5/fulltext