Мерките дават резултат, само Плевен, Враца и Кюстендил остават в червената зона

Продължават да се наблюдават положителни тенденции при разпространението на коронавируса у нас

Продължават да се наблюдават положителни тенденции при разпространението на коронавируса у нас, заяви в началото на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки проф. Костадин Ангелов. По думите му това показва, че въведените мерки дават резултат.

"Умело ръководим пандемията в България. Дневната ни заболеваемост падна под 100 на 100 000 души. За последната седмица броят на излекуваните е 6524 души. Потвърдени са 3606 случая“, каза министърът на здравеопазването, цитиран от БНТ.

Той отбеляза, че от тази седмица е започнало масовото тестване на учителите и непедагогическия персонал в образователните институции. "3726 са общо от помощния персонал. 12 232 са тестваните учители. Положителни са 26 човека, от непедагогическия персонал - 11 човека", докладва министърът.

От началото на седмицата заболяемостта в България е 90 на 100 000 души. Това е 27-о място в Европа като заболяемост и 6-о място на Балканите. По смъртност се нареждаме на 11-о място в ЕС, съобщи доц. Ангел Кунчев. В момента в страната най-ниска е заболеваемостта в Търговище, а най-висока в Кюстендил, допълни той.

"Картината в страната се промени значително. От изцяло червено, сега само три области – Враца, Кюстендил и Плевен, останаха сега в червената зона. 19 области в в оранжевата зона, а за пръв път 6 области - Велико Търново, Габрово, Монтана, Разград, Смолян и Търговище са в групата в жълт цвят. Най-ниска е заболяемостта в Търговище, а най-висока е в Кюстендил“, допълни той.

"Картата на Европа по заболяемост е цялата в червено с четири изключения – България, Гърция, Норвегия и Финландия, както и Исландия, която не е в ЕС, но влиза в статистиката. Има три изключения в тъмно червено - Ирландия, Португалия и Чехия, където е над 1000 на 100 000 “, изтъкна още доц. Кунчев.

Подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазване с така начертаните методи за отхлабване на мерките, каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички конфликтни места могат да бъдат спрени за посещение. Не може да функционира обществото без да има от къде да закупи храна и неща от първа необходимост“, коментира Мутафчийски. "Ние налучкахме най-опасните места за разпространение на зараза – ясли, детски градини, училища, молове, барове, ресторанти. Сега в момента болниците са пълни не COVID болни, а с пациенти, които са отлагали планови операции“, коментира ген. Мутафчийски.