Дистанционните уреди за отчитане на парно и топла вода стават задължителни

НС одобри на първо четене промени в Закон за енергийната ефективност

Всички уреди за дялово разпределение върху радиаторите, топломерите и водомерите за топла вода, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционно отчитане решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за енергийна ефективност на първо четене.

Всички уреди, когато им изтече срокът на годност или се повредят, ще бъдат сменяни с такива с дистанционно отчитане, а крайният срок за подмяна у нас е до 1 януари 2027 г.

„Когато в сграда - етажна собственост, всички измервателни уреди са с дистанционно отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на реалното потребление“, посочи председателят на енергийната комисия Валентин Николов. От 1 януари 2022 г. това ще става всеки месец.

В закона е регламентирано разработването на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050 г. Тя трябва да бъде разработена от енергийния министър, съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройство.

С промените се определя и националната цел за енергийна ефективност за 2030 г.

В рамките на дебата стана ясно, че БСП ще се въздържи от подкрепа по законопроекта, а от ДПС обявиха, че няма да го подкрепят.

Със 71 гласа „за“ и 12 – „въздържали се“ промените в Закона за енергийната ефективност бяха приети на първо четене в пленарна зала.