Осъдиха ефективно тийнейджър от Плевен заради опит за бягство от поправителен дом

Наказанието ще се изтърпи при първоначален "строг" режим

Врачанският окръжен съд потвърди присъда на Районен съд – Враца, с която е признат за виновен и осъден на четири месеца „лишаване от свобода“ М. Й. от Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

С атакуваната присъда подсъдимият М. Й. е признат за виновен в това, че на 07.07.2019 г. във Враца, като затворник в "Поправителен дом за непълнолетни младежи" към Затвора във Враца, макар и непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието си и е могъл да ръководи постъпките си, в съучастие като съизвършител с И. Н. от Плевен, О. Ю. от Плевен и М. А. от Бургас е направил опит за бягство от поправителния дом, като за бягството той си е послужил с разрушаване на тавана на спално помещение, чрез пробиване на отвор, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини. За това престъпление Районен съд – Враца е наложил на М. Й. наказание от четири месеца „лишаване от свобода“, при първоначален "строг" режим.

Недоволен от така постановената осъдителна присъда М. Й. е подал въззивна жалба против съдебния акт чрез своя защитник. В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност на атакувания акт, изразяваща се в несправедлив размер на наложеното наказание – неговата завишеност. Останалите подсъдими и техните защитници изразяват становище, че са доволни от присъдата и не желаят присъединяване към жалбата. Врачанският окръжен съд със своето решение прие обжалваната присъда на Районен съд - Враца за правилна, обоснована и законосъобразна и като такава тя бе потвърдена, а жалбата против нея – оставена без уважение.

Решението на Врачанския окръжен съд е окончателно.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"