Огнище на птичи грип е установено от ОДБХ – Плевен в птицеферма в Славяново

До края на седмицата ще се проведе заседание на областната епизоотична комисия

Огнище на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците е установено от ОДБХ – Плевен в птицеферма в гр. Славяново.  Взетите проби са положителни, информират от ОДБХ – Плевен.

Сигнал в дирекцията е подаден от регистриран ветеринарен лекар, обслужващ птицефермата за кокошки носачки. Лекарят е сигнализирал за завишена смъртност по птиците и проява на клинични признаци на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците.

В свое писмо до областния управител директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов информира за ситуацията, както и за предприетите незабавни мерки – вземане на проби, поставяне под възбрана за движение на птици на птицевъдния обект, както и намиращите се в трикилометровата предпазна зона още пет промишлени птицевъдни обекта. Кметовете в 10 км. зона около огнището са информирани за ситуацията и имат ангажимента да информират населението за необходимостта от отглеждане на домашните птици на закрито. Кметовете трябва да изготвят и актуални списъци на личните стопанства, където се отглеждат птици, информират още от ОДБХ -  Плевен.

До края на седмицата ще се проведе заседание на областната епизоотична комисия.