8 области, сред които и Плевен, са в червената зона заради разпространението на COVID-19

Щабът очаква да имаме постепенно покачване на болестта през февруари

8 области в страната в момента са червената зона заради разпространението на COVID-19. Сред тях е и Плевен. Въпреки това, България продължава да бъде сред европейските страни, които са в светлата зона. По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тенденцията обаче се е обърнала и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари.

"Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента, но не дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Вие виждате, че Европа е отново в патова ситуация. Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да бъдем лекомислени. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде със силата, с която е в Европа", каза на редовния брифинг за разпространението на коронавируса у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата – следим всяко едно число, всяка една тенденция и сме готови да предприемем необходимите действия, ако това се наложи“, акцентира още проф. Ангелов.