Проф. Венцислав Мутафчийски: Фитнесите са най-опасното място

Той предупреди, че здравните заведения трябва да са готови за следваща вълна

"Медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква", призова председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по повод актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

"Още към края на миналата седмица и началото на тази чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване във ВМА, оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души за един ден. Толкова болни сме приемали за седмица. Въпреки че може да е изолиран случай, в нас възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане в столицата, в Кюстендил категорично и в някои други области“, коментира Мутафчийски.

"Апелът от наша страна е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият ни апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки - маските да се носят правилно, да се движат в коридори“, поясни той.

"Сценариите, че за около 7 седмици сме достигнали този връх във втората вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 000 заболеваемост, на 14-дневна база. Сега стигнахме най-ниското си ниво от 90. В момента не сме 90. Сега сме 113 на 100 000. Нивата, от които тръгваме, са по-високи. Нямаме 7 седмици, най-вероятно имаме 3 седмици", каза още проф. Мутафчийски и добави, че смъртността не е достигнала до никакво плато, а просто е спаднала до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000. И е започнала да се качва пак.

"Колкото и да ми е неприятно да съм в ролята на лош вестител, не мога да спестя факти. Това е действителното положение", каза той.